• Bel: 071 541 8082
Bel nu

Wikipedia Linkbuilding: enkele tips

Linkbuilding

Het schrijven van een goed stuk relevante content doet het goed in zoekmachines. Het is zeker niet de enige manier om door middel van kwalitatieve content voor meer online exposure te zorgen. Het combineren van eigen links met waardevolle content, het liefst met zo veel mogelijk autoriteit, kan zeer interessant zijn. Een van de mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de citations op Wikipedia. Hoe interessant is eigenlijk een vermelding op Wikipedia? En hoe krijg je het voor elkaar om voor zo’n vermelding te zorgen?

images (1)

Wiki-linkbuilding: Waar hebben we het over?

Over het algemeen lijken online marketeers zich maar weinig bezig te houden met linkbuilding op Wikipedia. Dat kan om verschillende redenen wél en niet goed uit te leggen zijn. Daar hebben we het later over in dit artikel. Feit is dat de inhoud op Wikipedia uit talloze verwijzingen, referenties en citations bestaat die informatie over een bepaald onderwerp ondersteunen. De mogelijkheid is er voor iedereen om informatie toe te voegen aan Wikipedia en hier een referentie aan te koppelen. De bronvermelding van de informatie komt vervolgens in de voetnoot te staan.

Of zoals Wikipedia op haar eigen pagina over Wikipedia laat weten:

‘De artikelen in deze encyclopedie worden geacht een neutraal standpunt uit te dragen. Wikipedia is in principe door iedereen te bewerken.’

Hoe krijg je een linkvermelding op Wikipedia?

De afgelopen tijd heb ik mezelf iets meer verdiept in de mogelijkheden van Wikipedia en kwam daarbij tot de conclusie dat er zeker 3 manieren zijn die je aan links kunnen helpen binnen deze internetencyclopedie. Let er wel op dat dit wordt gedaan door iemand die ervaring heeft als editor van Wikipedia.

1. Voeg citations toe
Heb je als bedrijf of website iets te vertellen binnen jouw niche en is dit een waardevolle aanvulling op de informatie op Wikipedia? Voeg dan een citation toe. Ga hiervoor naar Wikigrabber.com waar je allerlei Wikipedia-artikelen vindt die interessant zijn binnen jouw niche. Zoek vervolgens op ‘Citation needed’. Schrijf daarna een artikel voor je website dat kan worden gebruikt als citation op Wikipedia. Voeg jouw citation toe aan het artikel op Wikipedia en plaats jezelf daarbij als referentie.

2. Broken links fixen
Een andere manier is het fixen van broken links. Ga ook hiervoor naar Wikigrabber.com. Zoek op pagina’s met ‘dead links’ en onderzoek waar de broken links precies zitten. Bekijk ze verder in de Wayback Machine http://archive.org/web/
Herstel vervolgens de oude content (zorg dat deze uniek blijft) en voeg jouw artikel als referentie toe. Vergeet niet nog even contact op te nemen met de vorige domeinen waarnaar is gelinkt.

3. Zorg voor je eigen Wikipedia-pagina
Je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat jouw bedrijf een eigen Wikipedia-pagina krijgt. Let wel: je zult voldoende autoriteit en naamsbekendheid moeten hebben om op Wikipedia te komen. In veel gevallen wordt je verzoek dus niet goedgekeurd. De pagina kun je zelf schrijven. Zorg ervoor dat je jezelf houdt aan de opmaak en richtlijnen van Wikipedia. Het is altijd beter om dit door een ervaren Wikipedia-editor te laten doen.

De waarde van Wikipedia citations

Natuurlijk moeten we de waarde van links op Wikipedia ook weer niet overdrijven, maar ze zijn zeker interessant. Ook al hebben we hier te maken met nofollow links en ben je zeker niet de enige met een link in de internetencyclopedie: Wikipedia beschikt over veel autoriteit en wordt door zeer veel internetzoekers bezocht. Massaal zoeken mensen naar informatie op Wikipedia, ook in het buitenland. De kans dat mensen via een link op jouw website terecht komen, neemt dus behoorlijk toe.

Deze mensen zoeken ook nog eens gericht op het onderwerp dat belangrijk is voor jouw bedrijf, waarmee de kans groter is dat mensen langer op jouw website blijven. Verder kan een nofollow link op Wikipedia zorgen voor een natuurlijk ogend linkprofiel dat weer belangrijk is om goed gevonden te worden in de zoekmachine.

Terug naar overzicht